Housing in a former hearses building - MangerNielsenArchitects

Housing in a former hearses building

Evere, avenue du cimetière de Bruxelles – mixed housing program: 25 houses and apartments, gardens and community gardens – competition 2014, first prize – currently building permit development //

An old public car garage for hearses nearby the Brussels cemetery in Evere is transformed in a 25 housing complex. The existing building fronting the street – an impressive example of quality public architecture of the 20’s – is fully restored. The structure of the parking garage – made of 7 sleek concrete arches – is refurbished, the roof and some arches are removed to gain natural light. Structure and voids are turned into family houses and gardens. A central pedestrian path is created through the site to reach the houses and the community garden at the back of the site. Two new apartment blocks are added above the front building. Each block has its own typology, creating a special relation between a superstructure and the base, between the new and the heritage. The setback of one of the volumes and the difference in height give a subtle intuition of what happens inside the block, an extension of the city in an intimate atmosphere of magic.

The project is a collaboration Manger Nielsen Architects with Atelier De Visscher & Vincentelli.